Medical check-up

Kindjes met downsyndroom worden tegenwoordig medisch heel goed opgevolgd. In een aantal (universitaire) ziekenhuizen zijn downpoli’s opgericht enkele jaren geleden. Er is een schema opgesteld met controle onderzoeken op de medische zaken die het meest ‘misgaan’ bij downkinderen. Grofweg op te delen in: hartproblemen, NKO toestanden, oogproblemen, aandoeningen die via het bloed kunnen opgespoord worden zoals glutenintolerantie, schildklier die niet goed werkt, …

Toen Maren geboren werd kreeg ik al in het ziekenhuis bezoek van de coördinator van de downpoli van het UZ Gent die zich kwam voorstellen en wat uitleg kwam geven bij wat ze deden, waarom en wat dat betekende. En ik knikte – nog vrij beduusd na al die informatie – ‘ja’ toen ze vroeg of ik Maren ook wou laten opvolgen door hen.

We zijn nu twee jaar later en ik laat Maren opvolgen door hen maar het is meer uit een soort van ‘plichtsbewustheid’ dan iets anders. Want ik ga daar niet graag. Ik heb altijd het gevoel alsof ik examen moet gaan afleggen met mijn kind. ik haat het om plots een paar brieven thuis te krijgen met afspraken ‘u wordt verwacht op die dag om dat uur bij die dokter’. En probeer niet van de afspraken te verzetten. Of ze zijn b.o.o.s.! Maar zélf twee dagen op voorhand bellen dat de dokter plots iets anders voorheeft da kan wel (als ge verlof gepakt hebt op uw werk, de dochter niet ingeschreven hebt in de crèche en regelingen getroffen hebt om uwe zoon op een onooglijk vroeg uur ergens te droppen).

Ik ga omdat ik anders het gevoel zou hebben dat ik Maren iets tekort doe. En dat probeer ik me ook voor te houden ‘dat het voor haar goed is’ als ik een brullend kind voor de derde keer op 1 ochtend volledig moet uitstropen en ze voor de derde keer gewogen of gemeten wordt. Als ze 6 buiskes bloed aftappen van mijn kleine meid. Als ze pikkende oogdruppels in haar oogskes doen. En nog eens. Niet. Leuk!

Maar bon we staan er voor en we moeten erdoor. Morgen cardioloog, bloedafname en langsgaan bij de KA op de downpoli. Volgende week dinsdag naar de NKO en de oogarts. En dan nagelbijtend afwachten of ze toch niet één of ander mankementje gevonden hebben waar nog een andere specialist voor moet gezien worden. Bweuk.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Medical check-up

  1. TheMiss zegt:

    Inderdaad echt niet leuk! Veel succes morgen. Hopelijk merkt is Maren de onderzoeken snel weer vergeten!

  2. Lott zegt:

    Brr. Kan het me levendig voorstellen. ’t Is dubbel waarschijnlijk: je doet het omdat ze snel zouden kunnen ingrijpen als er iets mis zou zijn, maar eigenlijk wil je vooral dat er niets mis is. En als er niets mis is, lijken die onderzoeken allemaal voor niets geweest. Jammer dat ze dat niet in een oogopslag kunnen zien. Ik zou ook aan het nut gaan twijfelen, maar net als jij niet kunnen stoppen. Is het niet beperkt in de tijd? Gaan ze niet ooit besluiten dat ze alles nu wel gezien hebben?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s