Respect

Deze week kon u in de kranten een berichtje lezen over een meisje met een mentale beperking dat op school verkracht was. Een groepsverkrachting. Gisteren las ik ergens anders dat de reactie van de directeur van die school was: ‘Zulke kinderen doen graag van kindje maken. Ze zal dat vlug weer vergeten zijn’.

Respect. Dat is toch het minste wat je zou mogen verwachten van een directeur van een school. Van gelijk welke school.

Want neen Meneer directeur, mijn dochter zou zoiets niet vlug vergeten. Ze zou daar zwaar van onder de indruk zijn. En tranen met tuiten huilen over zoveel onrecht, keer op keer, elke keer als ze ’s nachts wakker schrikt van de zoveelste nachtmerrie die je ongetwijfeld overvalt na zoiets meegemaakt te hebben. Shame. on. you.

De campagne van KVG eerder deze week ‘hou ons niet aan het lijntje’ was daar eigenlijk ook een voorbeeld van. Als je in een rolstoel zit en op mobiliteitsgebied afhangt van het openbaar vervoer dan heb je dikke pech hier in Vlaanderen. Want mijn mama in een rolstoel moet al op donderdag bedenken dat ze misschien zaterdagnamiddag wel eens zin zou kunnen hebben in een pannenkoek op een terrasje in de stad. En moet minstens 24 uur op voorhand een plekje reserveren in een bus. En moet blijkbaar zelfs dàn nog hopen op een goede dag van buschauffeur zodat hij zin heeft om te stoppen en haar op de bus te helpen.

Het komt alweer neer op respect. Respect voor een andere mobiliteit, voor mensen die gedwongen op een ander tempo leven.

Als er dus iets is wat ik wil wensen op deze internationale dag voor mensen met een beperking is dat er wat meer tolerantie mag zijn. Wat meer begrip. Voor andere noden, voor andere manieren van omgaan met, voor een andere kijk op het leven. Maar altijd met ontzettend veel respect voor de mens achter de handicap. Want respect is de basis van alles.

naamloos

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.