Dat het hier alle dagen werelddownsyndroomdag is

Op 21 maart – vandaag dus – vieren we werelddownsyndroomdag. Waarom net vandaag? Iemand met downsyndroom heeft 3 chromosomen op het chromosomenpaar 21 (ipv 2 dus). 3 – 21 … 21 maart dus! Symbool van de dag sinds jaren is het dragen van 2 verschillende sokken. Om te tonen dat anders ook mooi en leuk is! Vandaag is dus toch een beetje een feestdag voor de kleine meid. Straks gaat ze – na een lange week ziek zijn – samen met haar klasvriendjes vieren op school!

Naast feestdag toch ook wel een beetje ‘aandacht vragen voor het syndroom’ dag. Want we zijn er nog lang niet. Echt niet. Als ik hoor dat vriendinnen nog altijd de vraag krijgen ‘en woont die dan gewoon thuis?’, als ik de inclusie troubles van mensen hoor, als ik zelf voor de tigste keer paperassen zit in te vullen….. dan zucht ik toch eens diep.

Het is maar een chromosoom extra dus mensen. Waardoor alles wat trager gaat. Waardoor er al eens wat meer gezondheidsproblemen zijn. Maar het zijn gewoon kinderen die dansen, springen, lol hebben, samen leren met leeftijdsgenootjes, samen hobby’s uitoefenen, samen lachen, huilen, zingen….. Het zijn gewoon volwassenen die relaties hebben, een job uitoefenen, houden van theater en naar de film gaan, naar de kookclub gaan of gaan fitnessen, samen lachen, huilen, zingen…. Mensen die net zoals iedereen dromen hebben en die proberen nastreven.

Kunnen we dat afspreken dan? Dat vanaf nu iedereen ‘gewoon’ is? Anders maar gewoon. Want dat zou het allermooiste kado zijn op een dag zoals vandaag.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op Dat het hier alle dagen werelddownsyndroomdag is

  1. lies zegt:

    mooi, heel mooi geschreven, zo mooi en zo waar dat ik het zelfs ga delen. xxx

  2. Marieke zegt:

    Prachtig Birgit! Zo simpel eigenlijk maar blijkbaar zo moeilijk soms.

  3. annaberg zegt:

    Ik ben mee, hoor. Met zoon vier zitten we volop in die andere wereld die voor ons heel gewoon is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s