Kokenete

Ovenschotel met vis & champignons

Nodig voor 6 personen: 6 stukken witvis (kabeljauw bv), 2 bakjes kleine champignons, melk, bloem, peper, zout, geraspte kaas, visbouillonblokjes

Bereiding

  • Kook de vis in 2 liter visbouillon. (kap 2 bouillonblokjes in 2 liter water zo simpel is da).
  • Snijdt de champignons in schijfjes en laat eventjes smelten in wat olijfolie.
  • Maak een béchamelsaus.
  • Verwarm de oven voor op 180°.
  • Leg de stukken vis in een ovenschotel, bedek ze met een dikke laag champignons en giet daarover de béchamelsaus.
  • Bedek met een laagje geraspte kaas en zet de schotel nog een kwartiertje in de oven, op het einde zet je de grill nog even aan voor een lekker korstje.

Ik serveer dit met puree.

Broodpudding

Nodig voor een grote broodpudding: alle resten brood, koekjes; rozijntjes, 1.5l melk, 150 gr suiker, smaak naar keuze: speculoosjes, chocolade, …

Bereiding:

  • doe alle broodresten, koekjes in kleine stukjes en doe in een grote kookpan.
  • Giet de melk erover en laat zeker een uur weken zodat alles stukjes goed zacht zijn.
  • Warm op een laag vuurtje op en voeg de suiker, rozijntjes, chocolade toe en blijf constant roeren
  • Eens je een warme smeuïge massa hebt stort je die in een ingevette en bebloemde ovenschaal en plaats die in een voorverwarmde oven van 180°.
  • Laat ongeveer een uurtje bakken en kijk dan eens of ie gaar is vanbinnen..

Pastasalade

nodig voor 6 personen: 250 gram penne (of andere pasta), krabje druifjes, blikje mais, 3 sneetjes parmaham, yoghurt vinaigretten met tuinkruiden, kerstomaatjes.

ik maak de pasta klaar de avond voor we het eten zodat hij een nachtje in de koelkast kan staan.

bereiding:

kook de penne gaar en laat afkoelen. Halveer de druifjes en ontpit ze. halveer de kerstomaatjes. Doe de parmaham in fijne snippers. Doe alle ingredienten samen met vinaigrette naar keuze in een kom en roer goed. Lang genoeg laten staan zodat alle smaken goed vermengd zijn.

Ovenschotel met rode kool en gehakt

Nodig voor 6 personen:

600 gr gehakt, 1 ui, 1 kg aardappelen, 1 bokaal rode kool (of 600 gr klaargemaakte verse rode kool), paneermeel, boter, peper, zout

Bereiding:

  • Schil de aardappelen en kook ze gaar
  • Warm de rode kool op
  • Maak puree van de aardappelen en meng er de rode kool onder
  • Doe de ui in fijne snippers en laat fruiten in een braadpan, voeg het gehakt toe en kruid naar smaak met peper en zou
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe in een diepe kom onderaan het gehakt en bovenaan de rodekoolpuree.
  • (optioneel voor en korstje: Strooi een laagje paneermeel en leg boven het paneermeel een aantal kleine stukjes bakboter )
  • Laat nog een tiental minuutjes in de oven opwarmen en als je een korstje wil nog enkele minuutjes onder de grill.

Kipfilets met groentjes (papillote)

nodig voor 6 personen

6 kipfilets (enkele), 6 wortels, 2 bakjes champignons, 100 gr gerookt spek, room, witte wijn, zout, peper, aluminiumfolie

bereiding

  • Schil de worteltjes, doe ze in fijne stukjes en stoom/kook beetgaar. Doe de champignons ook in fijne stukjes en laat ze eventjes smelten. Doe de spekblokjes met wat boter in een pan en laat eventjes smoren, doe er de worteltjes en champignons bij en giet er een glas witte wijn over, laat eventjes inkoken.
  • Bak de kipfilets even aan, kruid naar smaak. (De kipfilet gaart verder in de papilotte dus moet niet uitgebakken zijn. )
  • Neem een stuk alufolie, wrijf in met beetje olijfolie of bakboter, leg er de kipfilet op, bestrooi met het groente-spekmengsel en doe er een scheutje room bij. Sluit de papilotte en leg nog een 15 à 20 min.  in een voorverwarmde oven.
  • Ik serveer dit met verse kroketjes!
  • Wat je over hebt van het groente-spekmengsel als de 6 papilottes gemaakt zijn kan je op tafel zetten als extra garnituur..

Pasta met zalm & tomaat

Nodig voor 4 à 6 personen:

een halve kilo pasta (ik gebruik tagliatelle of macaroni), 3 tomaten, blikje tomatenpuree, 3 à 4 zalmmoten (diepvries), melk, bloem, boter, zout, peper

Bereiding:

Pocheer de zalmfilets. Doe de tomaten in partjes. Maak een béchamelsaus en doe er op het einde het blikje tomatenpuree in. Kook de pasta. Als de pasta beetgaar is roer je er de béchamelsaus onder, Doe de zalm in kleinere stukjes en verdeel onder de pasta. Doe er vlak voor je opdient ook de tomatenpartjes bij.

Spruitjespuree (Op deze manier lust iedereen spruitjes :-))

Nodig voor 4 à 6 personen

1 kg spruitjes – 1 kg aardappelen – mosterd

Bereiding:

Doe het ‘poepke’ van de spruitjes, haal de buitenste blaadjes eraf en spoel grondig. Kook de spruitjes gaar. Schil de aardappelen en kook ze gaar. Gooi spruitjes en aardappelen samen en pureer. Doe een lepel of 2 goeie ‘échte gentse dus) mosterd bij de puree en meng. Njammie!

(ps ik gebruik heel weinig zout in het eten dus dat moet je naar smaak evt. nog toevoegen)

Macaroni à la mama

Nodig voor 4 à 6 personen:

halve kilo macaroni – paar tomaten – bakje champigons – 1 ui – melk – boter – bloem – peper-zout- pakje knacki worstjes – gemalen kaas – sneetjes jonge kaas of smeltkaas – olijfolie

Bereiding:

  • fruit de fijn gesneden ui aan, voeg de in schijfjes gesneden champignons toe en na enkele minuten de in partjes gesneden tomaten. laat nog 1 minuutje doorpruttelen en neem van het vuur
  • doe de knacki worstjes in dunne schijfjes en bak ze aan in wat olijfolie
  • maak béchamelsaus met de boter, bloem en melk, kruid naar smaak en voeg op het einde de gemalen kaas toe
  • kook de macaroni beetgaar
  • neem een grote ovenschotel en meng macaroni, groentjesmengsel, worstjes en saus onder elkaar.
  • bedek alles met een laag sneetjes kaas
  • zet de schotel nog even onder de grill in een voorverwarmde oven tot de kaas een mooi korstje gevormd heeft

ps: als ik verse tuinkruiden heb doe ik soms bieslook en tijm bij de saus..

Advertenties

2 reacties op Kokenete

  1. Ik doe bij de spruitjes nog gebakken spekblokjes: succes gegarandeerd en inderdaad: dan lusten ze spruitjes (en ik ook).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s